Aloitin lukemaan Twilight sagaa uudelleen, vaikka ensimmäisestä lukukerrasta on kulunut vasta vuosi. Poikkeuksellisesti aloitin tarinan uudelleen läpikäynnin keskeltä sarjaa, Epäilyksestä, sillä tämä kyseinen teos on Aamunkoin lisäksi ainoa Twilight- kirja, joka löytyy omasta kirjahyllystäni. Tarina tempaisi heti uudelleen mukaansa, vaikka en yleensä jaksa kiinnostua jo luetuista tarinoista - varsinkin, kun edellisestä kerrasta on näin lyhyt aika.

Epäilys on Houkutuksen ja Uuden kuun kaunis ja koskettava jatko-osa. Twilight on Stephenie Meyerin luoma neliosainen kirjasarja. Tarina kertoo Bella Swan nimisestä ihmisestä, joka rakastuu palavasti Edward Cullen -nimiseen vampyyriin. Kuolevaisen ja kuolemattoman rakkaustarina ei ole yksinkertainen, sillä Edward janoaa rakastettunsa verta. Kolmatta pääroolia sagassa esittää Jacob Black - ihmissusi, muodonmuuttaja, henkisoturi - joka pyrkii kaikin keinoin saamaan Bellan itselleen. Krijasarja on täydellinen romantiikasta, fantasiasta ja kolmiodraamasta nauttivalle lukijalle.

Tässä kolmannessa osassa Seatleen on luotu uusi holtiton vastasyntyneiden vampyyrien lauma. Armeijan luoja pysyy pitkään salassa, mutta lauman tavoitteena tuntuu olevan hyökätä Cullenien kimppuun. Bella on kuitenkin heidän pääjahtaamisen kohde. Uudenlainen uhka saa ihmissudet ja Cullenien lauman tekemään epämieluisaa yhteistyötä. Epäilys -kirjasta on tehty lyhyt tarina, joka kertoo yhestä vastasyntyneiden armeijan vampyyristä. Bree Tannerin lyhyt elämä -teoksessa pääsee paremmin käsiksi nuorien vampyyrien maailmaan ja näkemään elämän heidän silmiensä kautta.

Epäilys kirjassa ihmissudet ovat hyvin suuressa osassa, ja heidän taustoihin ja taruihin päästään tutustumaan paremmin. Tarinat henkisotureista ovat mielestäni erittäin mielenkiintoisia ja hyvin luotuja. Ihmissusi lauma on kasvanut hyvin suureksi, ja saanut ensimmäisen naispuolisen jäsenen. Tämä luo harmillista kitkaa lauman sisällä, sillä susihahmossa ollessaan heillä on suora yhteys toistensa mieliin. Mikään ajatus ei pysy salassa, ja jokainen tunnettu tunne on levällään muiden silmien edessä.

Laumalaisista yhä useampi on leimautunut. Leimautuminen on vähänniinkuin rakastumista ensisilmäyksellä, mutta hyvin paljon vahvempaa ja täysin ehdotonta. Leimautumisen kohde voi olla minkäikäinen tahansa, joka määrittää sen millälailla leimautuja hänet näkee. Hän voi olla suojelija, veli tai rakastettu, mutta leimautumisen kohde on leimautujan kokoelämä ja keskipiste, lopullisesti. Ihmissudet eivät vanhene samaan tahtiin kuin tavalliset ihmiset. Tämä on erittäin hyvä piirre silloin, kun leimautumisen kohde on hyvin nuori. Palvojasta ja palvotusta tulee lopulta pari, kunhan toinenkin osapuoli on riittävän vanha.

Tämä leimautumis systeemi on mielestäni tosi kiehtova ja täysin uusi juttu, ja se tuo tarinaan paljon uusia ulottuvuuksia. Ylipäätään susilauman tuominen tähän vampyyrien ja ihmisten maailmaan on ollut hieno keksintö.

Epäilys on tunteellinen teos, jossa Bella löytää uusia jo olemassa olleita tunteita Jacobia kohtaan. Edward on kuitenkin se, ketä hän rakastaa kaikkein eniten. Täydellinen, tunteikas ja epäreilu kolmiodraama on tämän tarinan yksi punaisista langoista, eikä jättänyt ainakaan minua kylmäksi.

Kirjassa pureudutaan myös tarkemmin Edwardin "sisarusten" Jasperin ja Rosalien menneisyyteen. Aikaan jolloin he muuttuivat vampyyriksi. Rosalien tarina on erityisesti hyvin koskettava. Hänellä ei ole koskaan mahdollisuutta edetä elämässään samalla lailla kuin normaalien ihmisten. Hänen elämänsä ja ruumiinsa on pysähtynyt paikalleen - hänestä ei voi koskaan tulla äitiä. Tämän vuoksi hän on hyvin katkera Bellalle, joka haluaa luopua ihmiselämästään ja luopua ihmisen tulevaisuudesta.

Bellan ja Edwardin suhde on erittäin normeista poikkeava. Edward on hyvin vanhoillinen, sillä onhan hän jo oikeasti 110 vuotias, vaikka keho on jähmettynyt biologisesti 17- vuoden ikään. Tämä vanhoillisuus näkyy etenkin hänen vaatimuksissaan. Hän haluaa naimisiin Bellan kanssa, kun taas Bella pitää sitä, naiselle hyvin poikkeuksellisest,i yhtenä maailman inhottavimpana asiana. Heidän seksuaalinen elämänsäkin on jämähtänyt paikoilleen. Edward pelkää satuttavansa Bellaa, jos he kiihtyvät liikaa. Edwardilla on kuitenkin yksi vahva heikkous - halu tehdä Bellan viimesistä ihmiselämän ajoista täydellistä ja että hän saa kokea ihmiselämän nautinnot. Asiaa jahkaillaan paljon, mutta lopulta he saavat tehtyä kumpaakin miellyttävän kompromissin.

Epäilys on hyvin tunteikas ja tapahtumarikas teos. Se saa lukijansa nauttimaan ja janoamaan lisää lukemista. Täydellinen teos minun kaltaiselleni mystisestä rakkaudesta nauttivalle.